В Косовска Митровица бе арестуван директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, който според прищинските власти е влязъл на косовска територия без разрешение.

Арестът предизвика протест. Сърбите паркираха камиони, за да блокират главен път, свързващ Северно Косово със столицата Прищина. По-рано днес войници от силите на НАТО КейФОР посетиха барикадата и разговаряха с протестиращите, опитвайки се да ги убедят да вдигнат блокадата на пътя.

Представители на Сръбска листа се срещнаха днес със сръбския президент Александър Вучич в Белград, като обявиха, че вече няма да участват в косовското правителство.

"Сръбска листа излиза от косовското правителство, а десетте косовски общини със сръбско мнозинство ще формират Съюз на сръбските общини на 20 април, когато се навършват 5 години от подписването на Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина", съобщи пред журналисти в Белград лидерът на Сръбска листа Горан Ракич. Той каза, че се е консултирал със сръбския президент, който се съгласил с позицията на Сръбска листа.

Ракич призова косовските сърби да не участват във формирането на косовска армия, за да не се стигне до "удар на брат срещу брата".

Косовската полиция употреби вчера сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне косовските сърби, събрали се на протест срещу ареста на Джурич. Инцидентът разпали напрежение между Сърбия и бившата й област Косово, която обяви независимост през 2008 г., непризната от Белград.

На свикания снощи Съвет за национална сигурност сръбският президент Александър Вучич заяви, че Прищина е предприела "брутален акт на безумие" с ареста на Марко Джурич, "очевидно с подкрепата на отделни страни". Той заяви, че всички, които са участвали в ареста на Джурич, включително и двама души от сръбска националност в униформи, ще отговарят пред сръбското правосъдие.

Косовският премиер Рамуш Харадинай също е свикал днес заседание на Съвета за национална сигурност, на което ще бъде разгледана ситуацията след вчерашните събития в Косовска Митровица.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини пристига довечера в Белград, за да разговаря със сръбския президент Александър Вучич за диалога с Косово.

Коциянчич потвърди, че Могерини ще разговаря с Вучич за диалога Белград-Прищина, който се води с посредничеството на ЕС.

Вчера Вучич разговаря по телефона с Могерини, а тя написа в Туитър, че е необходимо "успокояване на ситуацията и запазване на диалога".

Руското външно министерство заяви днес, че Русия решително осъжда арест на сръбски политик в Косово, насочен към "сплашване на косовските сърби".
"Решително осъждаме тази акция, насочена към сплашване на косовските сърби, и произвола спрямо Марко Джурич, който е ръководител на сръбската делегация за /технически/ преговори с Прищина", подчерта руското външно министерство.